Günümüzde sağlıklı yaşamdan bahsedildiğinde en temel besin kaynağının sebzeler olduğunu söyliyebilirim . Vitamin ve mineral açısından çok zengin olmakla birlikte sebzeler diyet dönemindeki insanlar için mükemmel bir tercihtir. Düşük kalorili ve vitamin, mineral açısından çok zengin olan bu yiyeceklerin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyliyebiliriz.Şimdi sebzelerin 1 porsiyon (100gr) kaç kalori (kcal) ettiğini tablo üzerinden görelim;
Sebzeler Kalori Tablosu
Havuç
100g
41 kcal
Salatalık
100g
16 kcal
Hindiba
100g
230 kcal
Kuşburnu
100g
162 kcal
Brokoli
100g
34 kcal
Marul
100g
15 kcal
Soğan
100g
40 kcal
Sarımsak
100g
149 kcal
Kereviz
100g
42 kcal
B. Lahanası
100g
43 kcal
Lahana
100g
25 kcal
Pazı
100g
19 kcal
Karnabahar
100g
25 kcal
Pırasa
100g
61 kcal
Patates
100g
77 kcal
Enginar
100g
47 kcal
Taze Fasulye
100g
31 kcal
Ispanak
100g
23 kcal
Bamya
100g
33 kcal
Börülce
100g
116 kcal
Mısır
100g
365 kcal
Domates
100g
18 kcal
Patlıcan
100g
25 kcal
Maydanoz
100g
36 kcal
Kabak
100g
26 kcal
Sebzelerin kalori oranları gördüğünüz üzere herkesin düşündüğü gibi gerçekten çok düşük miktarlarda . Peki bukadar düşük kalorili bu yiyeceklerin içinde vitamin ve mineral açısından vucudumuza iyi gelecek neler barındırıyor birde onlara bakalım;
Sebzelerin İçeriği Ve Faydaları
Havuç : A, B, D ve E vitamini kaynağıdır. Cilt ve kemik sağlığında, hücre yenilenmesinde faydalıdır. Saç dökülmesini azaltır ve saçı canlandırır.
Salatalık : A, B ve C vitamini ile fosfor ve selenyum deposudur. Güçlü bir antioksidandır. Cildi nemlendirir. İdrar yolları enfeksiyonlarında faydalıdır. Bol miktarda posa içermesinden dolayı barsak çalıştırıcıdır. Sakinleştirici etkisi vardır ve toksin atıcıdır.
hindiba : Potasyum, folik asit, C, A ve E vitamini içerir. Demir içeriğiyle kansızlığa iyi gelir. Yüksek lif içeriğiyle bağırsakları çalıştırır. Toksin atıcı ve idrar sökücüdür. İştah açıcı özelliği vardır.
Kuşburnu : A, C, D ve E vitamini yönünden zengindir. Antioksidandır. İdrar yolları enfeksiyonlarında etkilidir. Bağırsak çalıştırır. Enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Güçsüzlük ve halsizliğe iyi gelir.
Brokoli : A, C, E, B1 ve B2 vitamini ve bol miktarda posa içerir. Kalp hastalıklarına karşı korucudur. Prostat ve kolon kanseri riskini azaltır. Demir ve folik asitten zengindir. Kansızlığa faydalıdır.
Marul : A, B ve E vitamini içerir. Sinir sisteminde faydalıdır. Büyüme ve gelişmede, cilt ve saç sağlığında olumlu etkileri vardır.
Soğan : A, B ve C vitamini ile fosfor ve kükürtten zengindir. Doğal antibiyotiktir. Bronş açıcı, bağırsak çalıştırıcıdır. Dayanıklılığı arttırır. Kemik ve diş sağlığında faydalıdır.
Sarımsak : A, B, C ve E vitamini ile sakaroz içerir. Yaşlanmayı geciktirir. Kireçlenmede faydalıdır. Yüksek tansiyonu ayarlar. Doğal antibiyotiktir. Ödem sökücüdür. Damar gelişiminde faydalıdır.
Kereviz : A ve E vitamini ile folik asit ve potasyum içerir. İdrar söktürücüdür. Sindirimi kolaylaştırır. Sinir sisteminde yatıştırıcı etkisi vardır.
Brüksel Lahanası : C ve B vitamini ile kalsiyum ve demirden zengindir. Kalp sağlığına ve kansızlığa iyi gelir. Kas gelişiminde faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek tansiyonu düşürmede fayda sağlar.
Lahana : Folik asit, A, B ve E vitamini yönünden zengindir. Güçlü antioksidandır. Mide rahatsızlıklarında ve hazımsızlık gidermede faydalıdır. Toksin atıcıdır.
Pazı : A ve C vitamini ile folik asitten zengindir. Beden güçlendiricidir. Demirden zengin olması sebebiyle kansızlığa iyi gelir. Bol posa içerir. Bağırsak rahatsızlıklarında faydalıdır.
Karnabahar : Potasyumdan zengindir. C vitamini içerir. Kalp hastalıklarında ve tansiyon düşürmede faydalıdır.
Pırasa : Demir, kalsiyum ve potasyum içerir. İdrar sökücüdür. Bronş açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır.
Patates : C ve B vitamini ile fosfor ve potasyumdan zengindir. Hazımsızlığı giderir. Mide rahatsızlıklarında faydalıdır. Kalp üzerinde olumlu etkileri vardır. Nişasta içeriğinden dolayı kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olabilir.
Enginar : Bol posa içerir. Kalsiyum, potasyum, magnezyum, A ve C vitamini içerir. Karaciğer ve safra kesesi sağlığını korur. Sindirimi kolaylaştırır. Böbreklerin çalışmasını düzenler. Toksin atıcıdır.
Taze Fasulye : Folik asit, potasyum, A ve C vitamininden zengindir. Kötü kolesterolün düşmesinde yardımcıdır. Antioksidan özelliği vardır.
Ispanak : B ve C vitamini ile magnezyum ve çinkodan zengindir. Cilt sağlığına, sinir sistemine, sindirime, göz sağlığına, büyümeye ve gelişmeye faydalıdır.
Bamya : A, B ve C vitamini içerir. Sindirime yardımcıdır.
Börülce : Kalsiyum, posa, potasyum ve A vitamini içerir. Kolesterolün ve tansiyonun düşmesinde faydalıdır. Kabızlığa iyi gelir.
Mısır : Protein, A, B ve C vitamini yönünden zengindir. Damar sertliğine ve kolesterole faydalıdır. İdrar söktürücüdür. Böbreklerin düzenli çalışmasında fayda sağlar.
Domates : Folik asit, magnezyum, potasyum, B ve A vitamini içerir. Hücre yenilenmesinde, bağışıklığın artmasında, kemik ve kas gelişiminde etkilidir.
Patlıcan : B1, B2, C ve A vitamini içerir. Sinir sistemine iyi gelir. Cilt sağlığına ve bağışıklık sistemine faydalıdır.
Maydanoz : Çok yüksek oranda C vitamini içerir. Ayrıca folik asit, A ve E vitamini yönünden zengindir. Büyüme, kemik ve diş sağlığı gelişiminde etkindir.
Kabak : K ve C vitamini içerir. Kanın pıhtılaşmasını düzenler. Kemik gelişimini sağlar. Böbrek fonksiyonlarında faydalıdır.